Internasjonal sanitetsplanleggingsøvelse i Estland:

HOSPEX et høydepunkt under CIOMR-kongressen

Også i år ble sommerkongressen til CIOMR beskrevet som svært interessant og givende av deltakerne. CIOMR er organisasjonen for NATOs reserve­sanitetsoffiserer og har kongress sammen med CIOR. Et av høydepunktene var en ett-dags workshop på sanitetsplanlegging – Hospex. Dette er et planleggings- og øvingsverktøy britene har utviklet.

PP/ JOHAN STORM MUNCH, LEDER SANITETSUTVALGET NROF

■■■ Det var først en introduksjon til planleggingsverktøyet, og en rask innføring i planleggings­begreper. Forkortelsene haglet, og bakgrunn fra Forsvarets stabskole, tjenestetid på FOH og i internasjonal stab var en klar fordel. Her var det mange medisinere med tusenmeterblikket.

Deretter ble deltakerne delt inn i grupper for ROLE 1, 2, 3, PECC (Patient Evacuation Coordination Center) og medisinsk logistikk, og hver gruppe laget sin sanitetsplan. Scenarioet var å støtte en stor NATO-øvelse i Oman.

Deltakerne skulle utgruppere ressursene og presentere evakueringsakser og pasientflyt. Resultatene var litt sprikende da noen av gruppene ikke hadde noen erfaring med dette og fikk «ompuss». Lessons identified for de fleste her var at dette var vanskeligere enn antatt og at de ikke behersket det spesielt bra. Det ville også vært overraskende på så kort tid. Dette la imidlertid ingen demper på hovedseansen som var table-top øvelsen som resten av dagen ble brukt på.


Felles løsning fra Sveriges representant og en amerikansk logistikkoffiser. Foto: Johan Storm Munch.

Hver gruppe fikk sitt «monopol»-brett med rom/telt og et oppsett lignende den enheten man spilte. Først utgrupperte deltakerne personellet sitt rundt om på ROLE-en. Deretter ble de tildelt en kortbunke, med en pasienthistorie, som de skulle ta stilling til. Da de hadde gjort det gikk de til kortet under, som ga noen nye opplysninger og/eller korrigerte hva som hadde skjedd, og så fulgte hvert nye kort med nye opplysninger.

Ble pasienten prioritert til operasjon var da både operasjonsteam og operasjonsstuen låst så lenge som operasjonen faktisk ville tatt.
Etter hvert som deltakerne begynte å få taket på dette, haglet kortene inn, og de fikk større og større utfordringer med riktige prioriteringer og med å passe på at pasientene kom videre i evakueringskjeden – og ikke tok opp plass andre trengte bedre.

Øvelsen ble avsluttet etter at tempoet var blitt trappet litt ned, og alle begynte å få kontroll.

– En svært givende øvelse, og verktøyet med oppsett for de forskjellige ROLE-ene gav høyt utbytte, var dommen fra de deltakende reservesanitetsoffiserer. ■■■


Multinasjonale diskusjoner og planlegging. Foto: Johan Storm Munch.
Planleggingsverktøyet Hospex – her med plassering av pasienter på forskjellige senger under diskusjon mellom norsk gastro- og britisk nevrokirurg. Foto: Johan Storm Munch.
ROLE eller Echelon brukes til å beskrive de fire nivåene som medisinsk støtte er organisert etter, i kronologisk rekkefølge hvor ROLE 1 består av lege og sykepleier med enkle ressurser, ROLE 2 er ett lett feltsykehus med «damage control surgery» (skade­begrensende kirurgi), ROLE 3 et tungt feltsykehus med tillegg av CT-maskin og spesialistkapasiteter som hjernekirurg, mens ROLE 4 er tilsvarende et universitetssykehus.