Deloitte kurser seg opp:

Ønsker å bidra til at veteraner får seg jobb

Deloitte Norge ønsker å lære mer om hvordan militær kompetanse kan oversettes til et språk som det sivile arbeidslivet forstår. I slutten av juni holdt konsulentfirmaet workshop for 22 av sine konsulenter, med deltakelse fra SIOPS, NROF og Forsvarets veteranavdeling.

PP/ ROY THORVALDSEN OG CAMILLA BRISÅ

■■■ Bakgrunnen for workshopen var at Deloitte Norge ønsker å være med på å finne løsninger som kan hjelpe Forsvaret med å identifisere de som er i risikosonen for å ikke få jobb etter endt tjeneste.

Forsvaret og organisasjonene bistod med reservister og veteraner til intervju, hvor de delte erfaringer og synspunkter for å hjelpe deltakerne med å forstå utfordringen bedre. På bakgrunn av dette måtte deltakerne utvikle løsninger, basert på gruppearbeid. Meningen var at løsningene skal bidra til å utnytte egenskaper som ofte forblir usett og uutnyttet.

NROF-medlem, HV-mann over nesten et tiår og Libanon-veteran fra 1986 Glenn Bjerke stilte opp og bidro med nyttig informasjon til lærevillige unge konsulenter. Og hvordan opplevde han dét?
– Jeg følte at de som deltok hadde en genuin interesse for å vite hva jeg har vært med på og hva det førte eller ikke førte til i ettertid. De var nysgjerrige, og ivrige etter å få informasjon. Og det var jo oppløftende.

Har tjenesten i Forsvaret hjulpet deg til å få jobb i det sivile?
– Nei det kan jeg ikke si. Jeg satt igjen med mange minner og opplevelser som gjorde meg til en bedre person, men det ble ikke så mye som kunne brukes i det sivile arbeidsliv. Det er mye mer fokus på slikt nå. Så jeg ble lærer helt på egen hånd, uten hjelp fra Forsvaret.

– Men følte du at du lærte noe i tjenesten for Forsvaret som kunne omsettes til bruk i lærergjerningen?
– Ja, det vil jeg si. Forsvaret driver jo med pedagogikk. Dessuten lærte vi å vise hensyn og ta vare på hverandre. Og det er jo noe som jeg lærer videre til mine elever, sier Glenn.

«M’appen» kåret til beste ide

Resultatet av workshopen ble fem gode løsninger der «M’appen» ble kåret til vinner. Juryen mente ‘M’appen’ var løsningskonseptet med størst potensiale.

M’appen er ment å hjelpe Forsvaret med å identifisere de som trenger bistand for å komme i arbeid etter endt tjeneste gjennom bruk av data.

Ved bruk av stordata skal informasjon fra brukere og offentlige etater i følge konseptet samles til en risikoprofil. Deretter kan «veterankontoret» skreddersy oppfølgingen.

Ideen er basert på å bruke «data analytics» for å kartlegge hvem som har utfordring med å komme i jobb etter endt tjeneste og hvorfor, og deretter skreddersy løsninger for dem.

Tanken bak M’appen er at det ikke er nødvendig å gi karriereveiledning til alle, ettersom flertallet klarer seg, men å finne frem til de som virkelig trenger hjelp – og tilpasse løsningene etter hvilke spesielle behov de har. M’appen er inspirert av uttrykket «Hvis du vet hvor du har vondt, hvorfor behandle hele kroppen?».


Lærevillige og nysgjerrige konsulenter i Deloitte lytter til veteran og NROF-medlem Glenn Bjerke. Fra venstre: Marianne Halvorsen, Øyvind Johnson, Helene Ringen, Ane Røst Klausen, Kristin Aspvik Johansen. Foto: Camilla Briså.

HV-«buddy», kurs og praksis

En annen idé var å innføre en fem års overgangsperiode for alt personell ansatt på T35-vilkår, der man får en «buddy» i det aktuelle HV-distriktet. «Buddyen» er også for eksempel leder for et lokalt firma og kan hjelpe til med å etablere kontakt med mulige fremtidige arbeidsgivere innen privat eller offentlig næringsliv – og ved å «oversette» den forsvarsansattes kompetanse til sivile termer. Den forsvarsansatte leder på sin side kompetanseheving av lokal HV-avdeling og får samtidig vist seg frem på sine ekspertområder.

En tredje idé var å etablere kurs med sertifisering og andre kompetansebyggende aktiviteter, etterfulgt av coaching og nettverksbygging, og en praksisperiode som gjennomføres en viss tid før man går ut av Forsvaret. Ved hjelp av en «oppfølgings-app» skal hjelperne kunne vurdere fremgang og gi tilbakemelding. En kommentar fra salen under gjennomgangen av ideene var at det kunne bli vanskelig å få tid til alt dette mens man fortsatt er i tjeneste.

Kriteriene de fem gruppene i workshopen ble vurdert ut fra, var om de hadde forstått oppgaven, om forslaget var realiserbart, hvilken verdi ideen ble ansett å ha, hvordan den ble presentert, og hvor nyskapende den var.

Og vinneren, totalt sett, ble altså M’appen.

– Raust av veteranene og reserveoffiserene
– Det er utrolig raust av veteranene og reserveoffiserene å stille opp og dele sine erfaringer med oss i Deloitte. Dette bidrar til at vi får en realistisk tilnærming til kompetansebygging, sier Ragnhild Hauge, nordisk leder for forsvarssektoren i Deloitte.

– Det er veldig verdifullt å lære en ny metodikk, og teste den på ekte problemer, ekte brukere og forhåpentligvis kunne utgjøre en forskjell ut av dette, sier Tor Sivertsen Prestegard, seniorkonsulent i «Human Capital» og deltaker på workshopen.


«Forsvars-Finn (35) blir sivile Finn» var parolen for en av gruppene, da revisjonsfirmaet Deloitte holdt workshop for å komme opp med ideer som kan hjelpe Forsvarets personell med å skaffe seg sivil jobb. Foto: Roy Thorvaldsen.

Viktig bidrag, mener NROF

– Det er veldig fint at Deloitte, som et stort sivilt firma, ser nytten av å synliggjøre reservisters og veteraners muligheter og utfordringer i næringslivet. Det er et viktig bidrag for å bevisstgjøre arbeidsgivere om at de kan ha mye uutnyttet kompetanse blant sine ansatte, sier informasjonsansvarlig i NROF, Camilla Briså.


Deloitte-konsulent Kristin Aspvik Johansen intervjuer rådgiver Gisle Bruknapp i veteranforbundet SIOPS (Skadde i Internasjonale Operasjoner). Foto: Camilla Briså.

GovLab

Gjennom GovLab-initiativet bistår Deloitte offentlige virksomheter i deres arbeid med innovasjon rettet mot å løse noen av samfunnets største utfordringer.

Deloitte beskriver sin GovLab som et «laboratorium» hvor utredere og beslutningstakere i offentlig sektor kan bli inspirert, lære, være med på nyskaping – og få hjelp til å sette ideer ut i livet.


Gjennom GovLab-initiativet bistår Deloitte offentlige virksomheter i deres arbeid med innovasjon rettet mot å løse noen av samfunnets største utfordringer. Foto: Deloitte.

Deloitte gjennomførte denne GovLaben primært for å øke egen kompetanse om forsvarssektoren og metodikken knyttet til GovLab, men håper at dette også ga verdi til deltakerne som bidro gjennom SIOPS og NROF. Deloitte har ellers lang erfaring med å støtte veteranarbeid, og i blant annet USA og i Danmark jobber Deloitte mye mot veteraner, sier Ragnhild Hauge, nordisk leder for forsvarssektoren i Deloitte.

Mange fra Forsvaret i Deloitte

Mange av de som jobber i Deloitte har forsvarsbakgrunn, spesielt innen virksomhetsutvikling og økonomi.
– Det at vi har flere ansatte med erfaring fra forsvarssektoren bidrar til at vi som konsulentfirma er bedre rustet til å være en god rådgiver for sektoren og forstår bedre utfordringer og muligheter, sier Hauge til Pro Patria.

NROF takker for gode bidrag til denne artikkelen fra Evy Tynes Johnsen i Deloitte. ■■■

Ragnhild Hauge, nordisk leder for forsvarssektoren i Deloitte. Foto: Deloitte.
Også redaktøren av Pro Patria ble intervjuet om sin deltakelse i INTOPS, og annen NATO-tjeneste. Foto: Camilla Briså.