Etterbetalinger på nesten en million

Åtti prosent vinner frem med sine pensjonskrav

Pro Patria skrev i 2016 om tidligere forsvarsansatt og NROF-medlem Per Nævdal, som bistår pensjonerte offiserer som kan ha krav på pensjon fra Statens pensjonskasse (SPK). Av de 100 personene som han har hjulpet til nå, har han vunnet frem med åtti prosent av sakene.

PP/ CAMILLA BRISÅ

■■■ – Foruten å øke pensjonene til de som fortsatt lever, har SPK etterbetalt fra 20 000 til 900 000 kroner til pensjonister eller deres etterlatte, forteller Per Nævdal. – Dommen i Lagmannsretten i 2015 var viktig, og den ble bedre kjent da Pro Patria skrev om den, utdyper han. Nævdal mottok et brev fra Forsvarets personelldirektør Tom Simonsen i mars 2017, hvor det ble fastslått at hverken Forsvaret eller SPK har personell, tid eller økonomi til å prioritere det manuelle letearbeidet som kreves for å finne de tidligere ansatte som kan ha krav på pensjon. Tidkrevende å lete i arkivene De gamle arkivene er ikke digitalisert og/eller sentralisert. Mange av disse er også makulert. Nævdal har likevel fortsatt gravearbeidet, og han har funnet spesielt to grupper befal som ikke har fått sin rettmessige pensjon.

– Den ene gjelder offiserer som ble uteksaminert ved Krigsskolen på 1950-tallet. Det viser seg at Forsvaret og SPK nærmest konsekvent har uteglemt disse når det gjelder deres pensjonsopptjening i perioden mellom avsluttet befalsskole og til og med to års krigsskole. De fleste, kanskje alle, ble først innmeldt da de påbegynte sin plikttjeneste etter endt krigsskoleutdannelse, sier Nævdal. Den andre store gruppen som utmerker seg, er personer som ble uteksaminert fra Hærens yrkesskole for våpenteknisk befal.

– Disse hadde som regel tre års plikttjeneste, men oppnådde likevel ikke pensjonsopptjening under de gamle reglene, avslutter pensjonisten. Ring SPK Hvis du mener at du kan ha pensjon til gode fra Forsvaret/Statens pensjonskasse kan du ta kontakt med SPK på telefon 02775. Husk å finne frem det du måtte ha av dokumentasjon på ansettelsesforholdet fra den gang.

Du kan også henvende deg til Per Nævdal på tlf.: 66 80 97 02/920 29 276 som vil gi deg råd om hva du bør gjøre. ■■■

Faksimile av brevet fra Forsvarsstaben til Per Nævdal om pensjonssakene.