Rjukan Fjellstue var som vanlig utgangspunktet for vintermarsjen. Foto: Turgutta.

Vintermarsjen på Rjukan:

Fornøyde britiske deltakere

Her presenterer britene sine tanker rundt årets øvelse «vintermarsj» på Rjukan. Arrangør for den ukeslange vintertreningen var som vanlig NROF avd. Vestfold, og deltakerne denne gang britiske Royal Air Force reservister.

PP/ ROY THORVALDSEN
FOTO: ERIK GUSTAVSON

■■■ «Øvelse vintermarsj» med utgangspunkt i Rjukan Fjellstue ble i år arrangert for 49. gang. Den gir reservist­er fra alle alle profesjoner og forsvarsgrener en mulighet til å lære å gå på ski og tilegne seg vinter­overlevelses-ferdigheter.

Det er sterke bånd mellom det britiske og det norske militæret, og arbeider hardt for å sikre at reservist­ene får den best mulige treningsopplevelsen.

Senior aircraftman James Fisher fra 2624-skvadronen sier: – Jeg kom til Norge for å lære nye ferdigheter, lære å operere under forskjellige forhold og for å møte nye mennesker. I min daglige jobb er jeg altmuligmann i byggebransjen, og ønsket virkelig å lære å gå på ski. Jeg har falt masse, men får tak på det og ser virkelig frem til resten av uken.

I tillegg til langrenn omfatter treningen skredoverlevelse, og en demonstrasjon av hvordan redningshunder arbeider.

Britiske reservister i Royal Air Force tester egne skikunnskaper.

Britene fikk prøvd seg i bratte, lange bakker.

Korporal Heather Barratt fra 4626-skvadronen, akuttsykepleier fra Bristol, sier: – Jeg har lært så mye ved å være her, nordmennene har så mye å lære oss. På denne tiden neste uke er jeg tilbake i en travel hverdag som sykepleier, og antakelig står jeg og forteller noen hvor flott denne turen har vært.

Midlertidig korporal Lisa Winfield, også sykepleier i 4626-skvadronen, legger til: – Denne slags aktivitet får deg virkelig ut av komfortsonen på en måte som ikke skjer til daglig. Artikkelutdraget er oversatt fra engelsk av Pro Patria.

Britiske deltakere, norske instruktører

Deltakerne på vintermarsjen er alltid briter, mens Norge stiller med instruktører. Lederen for øvelsen er Stig Opdøhl i NROF avd. Vestfold, til daglig lege.

Skiene som benyttes er kjøpt inn av NROF-sekretariatet og avd. Vestfold. – For de aller fleste var det å ha ski på bena en ny opplevelse. Og det gikk bedre enn forventet, sier prosjekt­ansvarlig i NROF, Morten Wroldsen.

De britiske deltakerne på Rjukan lytter oppmerksomt til Tor Nicolaysens fortelling om tungtvannsaksjonen.

– De måtte ned en bratt og lang nedoverbakke, men klarte seg overraskende bra, sier Wroldsen.

– Marsjen hadde ivrige deltakere i ikke alt for perfekt skivær, rundt 0 og snøvær, men det var godt humør og innsatsvilje på alle, sier generalsekretær Erik Gustavson. Det var 49 briter på kurset, delt inn i tre grupper – med to-tre instruktører per gruppe.

Fengende fortelling

Tor Nicolaysen som driver Rjukan Fjellstue er ekspert på tungtvannsaksjonen på Vemork og kjente personlig alle sabotørene. Hans fortelling om det som skjedde i februar 1943 var derfor som vanlig et av høydepunktene for deltakerne.

Gustavson orienterte britene om NROF og forbundets aktiviteter. Øvelsen gikk fra søndag 8. til lørdag 14. mars, rett før koronakrisen slo til for fullt i Europa.

General­sekretær Erik Gustavson fikk også frisket opp skikunnskapene på «NATO-­plank».

Tor Nicolaysen som driver Rjukan Fjellstue er ekspert på tungtvanns­aksjonen på Vemork og kjente personlig alle sabotørene. Hans fortelling om det som skjedde i februar 1943 var derfor som vanlig et av høydepunktene for deltakerne på vintermarsjen.