Vinterkurs i Sverige:

Kalde og våte dager

Det å ferdes og overleve utendørs om vinteren er en essensiell ferdighet for både soldater og reservister. I 2018 startet NROF vinterkurset Northern Light, ved Camp Ånn i Sverige, med norske og svenske instruktører. Årets utgave gikk av stabelen første uken i mars, med det svenske reservistforbundet SVEROF som arrangør.

PP/ OLE KRISTIAN HAAGENRUD

Deltakerne på årets vinterkurs i Camp Ånn fikk prøvd å henge bak både snøscooter og beltevogn, i vakkert vinterlandskap. Foto: SVEROF.

Å kunne gjøre opp bål ute i snøen er en essensiell ferdighet for alle vinter­krigere. Foto: Odd Hjelen.

Å holde føttene tørre og unngå frostskader er nøkkelen til å kunne holde det gående ute om vinteren. Foto: SVEROF.

Å få kontroll over pusten og dra seg opp fra en isråk er et spørsmål om liv og død, her CIORs generalsekretær Adrian Walton fra Storbritannia. Foto: SVEROF.

■■■ Kurset omfatter grunnleggende vintertjeneste, og er beregnet både for de med, og de uten tidligere vinter­tjeneste. Det er også en fin repetisjon med innslag av læring av nye ferdigheter, selv for tidligere hard­barka vintersoldater.

SVEROF har vært hovedarrangør de siste to årene, men med et fokus på at instruktørbasen skal representere de nordiske landene.

Ski og staver

Kurset begynte med teori om kaldt vær, næring, bekledning og utstyr som brukes til vintertjeneste. Deltak­erne, som i år var fra Sverige, Estland, Norge og Storbritannia, fikk utlevert svenske uniformer og vinterutrustning. Skiutstyr er en kritisk del av dette, og etter litt tilpasning av det for enkelte fremmede utstyret, begynte skitilvenningen.

– Her forventer vi å se noen knall og fall og mange morsomme scener, sier den norske instruktøren Odd Hjelen. Han legger til at selv de uten erfaring med ski stort sett klarer seg godt, med etter hvert gode ferdigheter underveis i kurset.

Ski er et godt fremkomstmiddel i snø, og underveis i kurset blir det trening i navigasjon og bruk av pulk. Snørekjøring er en selvfølge under et slikt kurs, og deltakerne fikk prøvd å henge bak både snøscooter og beltevogn.

Selv om kurset er uten våpen, legges det opp til noen taktiske og stridsmessige bevegelser og manøvrer i vinterterreng. Forståelsen av strid vinterstid er et viktig tema, og godt å ha i bakhodet når laget drar med seg pulken gjennom kratt­skog­en for å skjule sine spor. I øvings­området mellom de forskjellige postene på programmet ble skiene brukt som forflytningsmiddel.

Isvak og overlevelse

– Noe de fleste gleder seg til er isvak. Det er rett og slett å hoppe ned i et hull i isen for et isbad, få kontroll over pusten og dra seg opp, sier Hjelen. Særlig de britiske reservistene mente dette var stort, da det kun er spesialstyrkene og Royal Marines som får testet isbading i Storbritannia.

Underveis i kurset er det et døgn med overlevelsestrening, og her fikk deltakerne god opplæring i det å fyre opp bål, smelte snø og lage seg en bivuakk i snøen for å overnatte alene.

– Gjennom dette døgnet gås det gjennom hvordan en holder seg varm, båltyper, signaler for redning, enkle feller og andre nyttige ferdigheter i slike situasjoner, sier Hjelen. Dessverre ble det ikke overnatting i snøbivuakk under årets kurs.

Derimot ble det overnatting i lagstelt med ovn. Lagsteltnatten er nok god etter noen lange dager i felt, med varm ovn og god stemning. Noen sovner fort, andre deler erfaringer og historier over landegrenser i det svake lyset fra olje­lampen og sprakingen fra ovnen. Mye deling mellom nasjonene skjer på slike kvelder, og nye vennskapsbånd knyttes.

– For noen kan kurset føles hardere enn for andre. Spesielt om man ikke har noen erfaring med snø fra før. Vi ser hvert år at noen blir for kalde på ben eller hender, eller ikke klarer å holde seg tørr, og dermed blir kalde. Det er nettopp dette som er viktig, og som det legges ned mye energi i å trene på, sier vår norske instruktør.

På slutten av kurset deles lokal historie om Karolinerne, som for 300 år siden returnerte fra Trondheim etter et forsøk på å ta byen. De avbrøt da den svenske kongen ble drept ved Fredriksten festning. De tok seg over fjell­ene til Sverige, men dårlig utrustet for vinterstid som de var, døde flere tusen under denne marsjen i tøffe vinterforhold.

Målet med kurset er å gjøre hver deltaker i stand til å ta hånd om seg selv i vintermiljø, ta hånd om de rundt seg og ikke minst opprettholde stridsevnen. ■