NROF-medlem sjef for
HV-bistand på Oslo lufthavn

Når samfunnet settes på store prøver slik vi har sett under korona-viruset, har staten et apparat for å ivareta befolkningens sikkerhet best mulig. I slikt beredskapsarbeid spiller både Sivilforsvaret og Forsvaret en stor rolle. Nå ble det tid for å bistå – ikke ved å øve, men ved faktisk å utøve en samfunnsoppgave.

PP/ OLE KRISTIAN HAAGENRUD

Soldater fra utrykningseskadronen til HV-02 støttet det sivile samfunn med forskjellige oppgaver på Oslo lufthavn Gardermoen i forbindelse med koronautbruddet. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret.

Soldater fra utrykningseskadronen til HV-02 støtter det sivile samfunn med forskjellige oppgaver på Oslo lufthavn Gardermoen i forbindelse med koronautbruddet. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret.

Soldater fra HV-01 Polar Bear VI støtter politiet med grensekontroll på Svinesund grense­stasjon under korona­utbruddet. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret.

■■■ Forsvarets daglige tjeneste blir gjennomført, men står ikke upåvirk­et. Vinterøvelsen Cold Response ble avlyst like etter at den kom i gang på grunn av korona. Avlyst ble også HV-øvelser rundt om i kongeriket.

Den 14. mars trådte Heimevernet til med oppdragsløsning på Oslo lufthavn Gardermoen. Her har Ullensaker kommune ansvaret for håndhevingen av reiserestriksjon­ene som ble innført, og kommunen ba den 13. mars om bistand med mottakskontroll av de mange reisende til lufthavnen. Oppdraget falt på HV-02 og utrykningseskadronen.

– Føler jeg har stått i frontlinja

– Det begynte med en melding fra distriktet, om at det muligens ville komme en bistandsanmodning fra Ullensaker kommune, forteller områdesjef Petter Olafsson.

Rittmester Olafsson er medlem av NROFs lokalavdeling Nedre Romerike og sier at det utover kvelden fredag 13. mars var litt frem og tilbake i hans dialog med eget HV-distrikt.

– Vi var litt i modus, og da jeg så en VG-artikkel om at kommunen ville ha bistand fra Forsvaret luktet jeg lunta på at her ble det jobbet med å få oss på plass.

Olafsson fikk rett. To minutter over midnatt fikk han ordren og mobiliserte sine menn, før han selv tok ferden til oppsetningsplassen hvor de første soldatene allerede hadde rukket å nå frem før rittmesteren. Klokken 05:10 ankom han og et antall soldater av troppsstørrelse Oslo lufthavn. Klokken 06:00 hadde soldatene begynt å virke, seks timer og tre minutter etter at mobiliseringsordren hadde kommet.

– Som resten av samfunnet hadde også vi utfordringer med personell som ikke kunne møte på grunn av karantene. I tillegg har jeg flere soldater som jobber i helsevesenet og andre samfunns­kritiske funksjoner, som ikke ble kalt ut. Disse var det større behov for andre steder enn hos oss, sier områdesjefen.

Det ble derfor innkalt flere mannskaper, slik at styrken raskt kunne gjennomføre en god ­rulleringstjeneste med fire vaktlag.

Innledningsvis var Olafssons oppdrag mottakskontroll, det vil si sortering av de reisende og å sikre at de får den informasjonen de skal ha. Utenlandske turister fikk valget mellom å returnere til sitt hjemland eller være i 14 dagers karantene i Norge. Norske statsborgere ble bedt om å reise hjem og være i karantene der i to uker.

Heimevernet vokter passkontrollen på Oslo lufthavn Gardermoen etter koronautbruddet. Foto: Marius Kaniewski/Forsvaret.

Etter hvert som flyene blir færre blir det også mer glissent i rekkene i passkontrollen. Foto: Marius Kaniewski/Forsvaret.

Mange er rådville og har spørsmål i en krisesituasjon, og noen har spesielle behov – da er det godt med ekstra bemanning. Foto: Marius Kaniewski/Forsvaret.

HV-02 -mannskaper med begrenset politimyndighet veileder reisende på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Torbjørn Kjosold/Forsvaret.

Godt trente HV-folk bistår politiet etter å ha fått anmodning om støtte. Foto: Marius Kaniewski/Forsvaret.

Soldater fra HV-01 Polar Bear VI støtter Politiet med grensekontroll på Ørje grensestasjon. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret.

Ved Bjørnfjell nord i Nordland fylke vokter soldater fra HV-16 Norges riksgrense sammen med politiet. Foto: Jonny Karlsen/ Forsvaret.

Kontrollerte 11 000 passasjerer

Dette oppdraget stod Olafsson og hans menn i ut søndagen, og de tok seg primært av utenlandske statsborgere. Mandag klokken 08:00 ble bistanden endret, og styrken gikk fra å bistå kommunen Oslo lufthavn ligger i, til å bistå politiet. Med det fikk HV-soldatene begrenset politi­myndighet.

– I denne fasen støttet vi politiet etter deres behov, og ikke minst fortsatte vi å hjelpe turister med å booke om billetter slik at de kom seg hjem eller videre fra Norge, sier Olafsson.

Til sammen passerte 11 000 passasjerer utrykningseskadron­ens kontroller i løpet av disse dagene da et uvanlig oppdrag ble løst. De reisende selv ga gode tilbakemeldinger til soldatene, og i praksis tok alle sammen godt imot de føringene soldatene kom med. Olafsson sier at det var et stort medietrykk, noe som ikke akkurat er hverdagskost ved en vanlig områdetrening.

– Jeg sitter med følelsen av å ha stått i frontlinjen av den nasjonale dugnaden rundt korona-situasjon­en. Både i samfunnet og i media har den nasjonale dugnaden vært i fokus, og for meg som soldat er det ingen bedre måte å kunne delta i denne på, sier Olafsson.

Denne oppfatningen er han overhodet ikke alene om. I ettertid har flere av soldatene i utryknings­eskadronen takket for at de har fått lov til å bidra i noe så viktig. Opplevelsen av virkelig å ha vært med og bidratt er noe samtlige følte på under oppdragsløsningen.

– Vi har militær bakgrunn, og har trent på mye forskjellig. Dette gir oss stor fleksibilitet til å løse ulike typer oppdrag, slik som dette, sier Olafsson.

Olafsson og hans soldater ble avløst etter fire dager på Oslo lufthavn, med oppstilling inne i ankomsthallen.

– Dette var en ny opplevelse for oss alle, og ganske utrolig å ha vært med på. Ordføreren i Ullen­saker kommune Eyvind Jørgensen Schumacher, lufthavndirektør Stine Ramstad Westby og politiet var til stede på oppstillingen og takket oss av. Det føler jeg viser viktigheten av hva vi gjorde, sier en forståelig stolt Olafsson dagen etter fullført oppdrag.

Ordføreren i Ullensaker, Eyvind Jørgensen Schumacher, sa følgende gjennom Ullensaker kommunes Facebook-side etter at han hadde vært med på å takke soldatene av:

– Hyggelig å få takke av Heimevernet etter deres uvurderlige innsats for oss. Jeg er evig takknemlig for den enestående jobben de har gjort for Ullensaker kommune. Som ordfører er det betryggende å se så tydelig at vi har et Heimevern som står klare til å yte bistand når forholdene krever det. De har møtt oppdraget med positivitet og godt humør. Takk for godt samarbeid!

«Som ordfører er det betryggende å se så tydelig at vi har et Heimevern som står klare til å yte bistand når forholdene krever det»

Smittevern og støtte

Det omtalte medietrykket rundt oppdraget førte med seg spørsmål fra flere om mangelen på smittevernutstyr for soldatene som tok i mot de reisende.

– Vårt sanitetsbefal hadde gjort et svært godt forarbeid i forbindelse med bekymringen knyttet til smitte. Det var en god dialog mellom oss og Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegen i Ullensaker, og vi fulgte naturligvis de råd og anbefalinger som kom fra fagfolk på dette området, sier Olafsson.

Blant annet ble de rådet til ikke å bruke munnbind fordi dette gir en falsk trygghet og øker sannsynligheten for å bli smittet, da man tar seg oftere til ansiktet.

– Det viktigste smitteverntiltaket vi gjorde var å jobbe med egen hygiene og avstand til de reisende. Vi hadde selvfølgelig et stort fokus på vår egen sikkerhet og opprettholdt de rådene vi fikk fra blant annet Folkehelseinstituttet.

Som områdesjef deltok Olafsson på krisestabsmøtene til Avinor underveis i sitt oppdrag. Han har registrert at det i media er rettet kritikk mot statlige aktører for å være for passive i forbindelse med korona-situasjonen. Når det kommer til Avinor er ikke dette noe han kjenner seg igjen i, her er Olafsson svært imponert.

– De har en svært solid drive og en unik serviceinnstilling! Jeg bøyer meg både i hatt og støv over hjelpen vi fikk fra Avinor. Vi hadde aldri klart å løse oppdraget vårt uten dem, sier Olafsson. Han opplevde Avinor som svært handlekraftige, som gjorde hva de kunne for å bistå HV-soldatene best mulig i deres oppdragsløsning.

God støtte fikk utrykningseskadronen også fra eget distrikt, HV-02. Områdesjefen skryter av den gode bistanden og ivaretakelsen distriktet kom med under hans oppdrag for samfunnssikkerheten.

Heimevernet bistod også på grensa

Den 17. mars innførte Norge strengere grensekontroll og Heimevernssoldater ble satt inn ved en rekke grenseoverganger. Samme kveld kunne Forsvaret bekrefte at HV-soldatene var operative ved grensen mot Sverige. Dagen etter innføringen av strengere grensekontroll var 300 soldater fra ulike HV-avdelinger innkalt. Disse passet på grensene mot Sverige og Finland sammen med politi og tollvesenet ved en rekke grenseoverganger i Finnmark, Nordland, Troms, Trøndelag og Innlandet. ■

Rittmester Petter Olafsson fra utrykningseskadronen til HV-02 på Oslo lufthavn Gardermoen i forbindelse med koronautbruddet. Foto: Torbjørn Kjosvold/ /Forsvaret