Leder nr2 2020

Kjære lesere av Pro Patria!

Situasjonen i landet har endret seg mye siden forrige utgave av Pro Patria. Norge, som store deler av resten av verden, er i en meget alvorlig krise som vi ennå ikke har sett hele utfallet og alle konsekvensene av. Regjeringen har lansert de strengeste tiltakene Norge har hatt i fredstid, noe som berører oss alle i større eller mindre grad.

■■■ For NROF har fokuset vært på å lojalt følge opp myndighetenes til enhver tid gjeldende pålegg og føringer. Vi har kansellert all aktivitet for å bidra til å begrense spredning av smitten. Videre har NROF, basert på erkjennelsen av at mange reservister besitter en kompetanse som samfunnet har bruk for i disse tider, vært i dialog med Forsvaret og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å tilby vår assistanse. I tillegg har vi oppfordret alle våre avdelinger til å knytte kontakt lokalt gjennom kommuner etc. Dette har blitt positivt mottatt fra de ulike aktørene.

Uavhengig av disse initiativene ønsker jeg å takke for den innsatsen som gjøres av våre medlemmer og andre reservister, enten i kraft av sin ordinære jobb eller som frivillige mannskaper, for å bidra med den kompetanse de har gjennom Forsvaret, Sivilforsvaret, Helsevesenet, Politi, Røde Kors, NVIO og andre frivillige organisasjoner.

Arbeidet med ny Langtidsplan for Forsvarssektoren fortsetter, og jeg håper denne inkluderer tiltak for å rette opp åpenbare mangler i personellstrukturen, slik at belastningen på personellet i Forsvaret ikke blir for stor. Når denne ubalansen er rettet opp, vil det være hensiktsmessig å diskutere hvordan en mer aktiv bruk av reservister kan bidra til å oppnå det Forsvaret vi trenger.

I arbeidet med å utvikle et nytt reservistkonsept har Forsvarsdepartementet sendt ut på høring endringer til Forsvarsloven og vernepliktsforskriften. NROF fokuserer i sine innspill på at en mer aktiv bruk av reservister, slik som forslaget legger opp til, vil kunne bidra til å oppnå de effekter som er nødvendige for at fremtidens Forsvar skal være relevant. Vi støtter behovet for å styrke Forsvarets evne til hurtig innsats, og er enig i at kontrakt om tjenesteplikt om nasjonal beredskap som reservist i Forsvaret kan bidra til å nå dette målet.

Forsvaret er avhengig av hele styrkestrukturen, ikke bare de som er stadig tjenestegjørende, for å kunne forsvare landet. Det må derfor skapes forståelse for hvordan Forsvaret er ment å virke i krise/krig, og viktigheten av en godt trent/øvd reserve for å lykkes, i det sivile samfunn og hos arbeidsgivere. Arbeidsgiverdialog er et viktig arbeid for å etablere en gjensidig forståelse mellom Forsvaret, reservisten og dennes arbeidsgiver. Det må skapes forståelse for at reservister tidvis vil være inne til trening og øving, men at de i retur vil ta ubenyttet og nyervervet kunnskap med tilbake til bedriften. NROF mener det er viktig at Forsvaret er drivkraften i dette arbeidet.

Videre har vi fokusert på at det bør være et viktig prinsipp i forvaltning av reservister at de må ha råd til å tjenestegjøre, ikke minst i en ambisjon om økt trening og øving av den aktive reserven. NROF synes dette i liten grad reflekteres i det oversendte høringsforslaget. Avslutningsvis vil jeg ønske dere alle alt vel, og ser frem til mye aktivitet i NROF når situasjonen tillater det igjen. ■