Forsvarslov og vernepliktsforskrift ute på høring:

NROF fornøyd med økt fokus på styrkestrukturen

Forsvarsdepartementet har sendt ut på høring et forslag til endringer i lov om verneplikt og tjeneste i Forsvaret, det vil si forsvarsloven av 12. august 2016 nr. 77, og forskrift om verneplikt og heimevernstjeneste, altså vernepliktsforskriften av 16. juni 2017 nr. 779. NROF er blant de som har mottatt forslagene, og som arbeider med et høringsinnspill.

PP/ ERIK GUSTAVSON, GENERALSEKRETÆR

På hjemmekontor: Generalsekretær Erik Gustavson.

■■■ Departementet foreslår endringene fordi behovet for skjerpet beredskap og kortere klartider stiller krav til Forsvarets evne til hurtig og samtidig styrkeoppbygging. Dette medfører blant annet en økt ambisjon for anvend­else av reservister og en revitalisering av reservistkonseptet. Kjernen i lovforslaget er at Forsvarsdepartementet foreslår å lovfeste adgang­en til å inngå kontrakt med For­svar­et om frivillig tjeneste som reservist.

Forbundet er glad for at Forsvarsdepartementet ser at et økt fokus på hele styrkestrukturen, og ikke bare de stadig tjenestegjørende, er nødvendig for at Forsvar­et skal kunne levere i tråd med de gitte ambisjonene. I dette arbeidet inngår et økt fokus på reservister og den verdi en riktig balanse mellom fast ansatte og reservister i strukturen kan ha for å øke handlingsrommet og bidra til å sikre tilstrekkelig bemanning av Forsvarets avdelinger og «plattformer».

Videre er vi fornøyd med at Forsvarsdepartementet åpner for en direkte rekruttering til hele styrkestrukturen, også for sivil kompetanse utenfor Forsvaret, slik vi tolker forslaget.

At kontrakter om tjenesteplikt som reservist skal omfatte tjenesteplikt i hele Forsvaret ser vi på som positivt, men Forbundet mener det kan være hensiktsmessig å tydelig­gjøre at dette ikke er den generelle disponeringsretten Forsvaret får, men at kontrakten er knyttet opp mot en bestemt stilling i styrkestrukturen. NROF tror dette er viktig for motivasjonen til å skrive en kontrakt.

Samtidig mener vi at hørings­forslaget i liten grad reflekterer over viktigheten over at reservistene må ha råd til å tjenestegjøre. Dette er viktig for å kunne rekruttere rett personell i en ambisjon om økt trening og øving. Presiseringen av at det er Forsvarets behov som til enhver tid skal være styrende for inngåelse av kontrakter mellom den frivillige og Forsvaret støttes. Dette er, slik vi ser det, eneste mulighet til å få på plass en styrke­struktur som gjør det mulig å ha avdelinger med tilstrekkelig reaksjonsevne.

Forsvaret er avhengig av hele styrkestrukturen, ikke bare de som er stadig tjenestegjørende, for å kunne forsvare landet. Det må derfor skapes forståelse for hvordan Forsvaret er ment å virke i krise/krig og viktigheten av en godt trent/øvd reserve for å lykkes. Arbeidsgiverdialog vil bidra til å etablere en gjensidig forståelse mellom Forsvaret, reservisten og dennes arbeidsgiver.

Videre må den sivile arbeidsgiver bevisstgjøres på hva det vil si å ha en reservist ansatt. Det må skapes forståelse for at de tidvis vil være inne til trening og øving, men de vil i retur ta med ubenyttet og nyerverv­et kunnskap tilbake til bedriften. NROF mener at det er viktig at Forsvaret er drivkraften i dette arbeidet, og ikke overlater det til den enkelte reservist å måtte argumentere for viktigheten av tjenesten og muligens dermed «tape» i arbeidsmarkedet. Hele høringsinnspillet legges ut på www.nrof.no etter innsendelse til departementet. ■