– Vintertrening for britiske «lotter»

VIKING CHALLENGE

«Vi hadde flere mål med øvelsen. Vi ville lære mer om forbindelsen mellom FANY og Vemork-operasjonene Grouse og Gunnerside under krigen, og vi ville lære å gå på ski og få grunnleggende vintertrening, slik at vi kunne gå deler av den ruten som sabotørene fulgte. 

PP/ FANY

■■■ Da vi ankom Oslo ble vi møtt av Morten Wroldsen og innkvartert på Perminalen. Neste morgen bar det av sted til Rjukan Fjellstue hvor vi ble vel møtt av vår instruktør, Ragnar Sør Olsen, fra NROF avd. Telemark. Deretter var det prøving av militære støvler og tilpassing av ski og bindinger, før de første famlende stavtak ble tatt på parkeringsplassen. Det ble raskt klart at vi hadde mye å lære!

Neste morgen oppdaget vi at det hadde kommet 30 centimeter snø i løpet av natten og at det fortsatt snødde tett. Uforferdet startet vi med å smøre skiene før vi kom oss ut og begynte å tråkke løype. Det ble en hard jobb som tok på i både armer og ben. Noen mer eller mindre elegante fall ble det også, men humøret var på topp!

Det ble en tidlig lunsj for å komme til hektene før det var på’n igjen med mer løypetråkking til vi nådde sabotørruta i Hjerdalen. Været ble dårligere og satte en stopper for videre fremrykning. Om kvelden var det forelesninger om hvordan man skal klare seg ute om vinteren, om skredfare og hvordan man kan unngå forfrysninger.

Etter god og tradisjonsrik norsk mat og en god natts søvn, opprant neste morgen med blå himmel, strålende sol og hvite vidder. Jentene var uthvilte og opplagte og la i vei på ski. Progresjon­en var god og etter fem kilometer kunne vi grave oss vindgrop, plastre såre ben, reparere en ødelagt binding og spise lunsj. Hjemturen gikk mye raskere og vi kom tilbake til Fjellstua i god behold.

Værvarslet for morgendagen (tirsdag) ga signaler om at den beste sjansen til å klare å gå den 18 kilometer lange sabotørruta var allerede neste dag. Vi hadde jo bare to dagers skitrening og var litt nervøse for å legge ut på den turen. Men, blå himmel og sol oppmuntret oss der vi møysommelig strevet oss oppover de første syv og en halv kilometrene. Heldigvis, teknikken kom seg og nordmenn som vi møtte på vår vei var overrasket over at vi klarte oss såpass bra. Lunsjen ble også denne dagen inntatt i groper i ei snøfonn i le for vinden, før det igjen bar nedover. Nedoverkjøring var forresten minst like krevende som å klatre oppover! 

Om kvelden fortalte Tor Nicolaysen, verten på Fjellstua, om Vemork-operasjonen og om mennene som deltok. Det ble en spesiell kveld.

Onsdagen ble en «overlevelsesdag». Vi målte snødybden med en søkestang og lærte å grave snøhule. Det ble en fin øvelse i teamarbeid, og selv om hulen vi gravde ikke ville vært det aller beste stedet å sove, så ville den ha vært god nok i en nødsituasjon.

Torsdag ble den siste dagen på ski. Vi dro nok en gang opp til deler av sabotørruta før vi dro tilbake til fjellstua. Nå for å lære å gå på truger. Denne siste kvelden fikk vi besøk av generalsekretæren i NROF og det var duket for avslutningsseremoni og diplomutdeling. Allsang ble det også, for Ragnar, som i tillegg til å være en fin guide og instruktør, viste seg å være en prima visesanger med gitar. Topp stemning!

Det ble et fantastisk Norgesopphold for oss FANY’er. Vi kommer mer enn gjerne tilbake en annen gang. Tusen takk til NROF for all hjelp med planlegging, transport og instruktørstøtte!» ννν

(Teksten er forkortet og oversatt av NROF med tillatelse fra FANY.)

Skigåing er for de aller fleste nybegynnere ikke det enkleste å lære seg. Deltagerne fra FANY lærte raskt og var ute på en mils tur allerede etter et par dager. Foto: FANY.
Skifte i været på fjellet var noe deltagerne fikk erfare; Fra snøføyk og vanskelig føre den ene dagen til blå himmel og strålende sol den neste. Foto: FANY.
I mars tilbragte en gruppe på 14 fra britiske FANY (First Aid Nursing Yeomanry), kvinnelige britiske beredskapsfrivillige, en uke i den norske fjellheimen for å få skiundervisning og vintertrening av NROF. Oppdraget til NROF kom via Forsvarsdepartementet og Forsvarsstaben, og ga fin gjenbruk av både kompetanse og det militære skiutstyret som Forbundet har investert i. Her følger en forkortet og oversatt del av FANY-rapporten etter øvelsen.