SAMMENSVEISET I SVERIGE

Skimarsj, bruk av pulk og svenske stridsrasjoner. Overnatting ute i den svenske fjellheimen går også an.

PP/ Camilla Briså og Helge Kristensen, NROF avd. Kristiansand

■■■ Det nordiske vinterkurset ble arrangert for andre gang i Ånn i Sverige i mars. Ikke langt fra Trondheim, på den svenske siden av grensen, har Försvarsutbildarna et kurssted som er ypperlig egnet for vintertrening.

Nærmere 20 deltagere og fem instruktører var samlet en uke til vintertrening. I tillegg til to norske deltagere, var det åtte briter, fire svensker, to dansker, en estlender og en finne med på kurset. Aldersspennet gikk fra 20-årene til midt i 60-årene. 

– Vi ble delt inn i tre lag og med en lagfører til hvert av dem. Lag­føreren min, Visa Bjørn, var finsk og en drevet «vinterkriger». Vi ble raskt en sammensveiset gjeng selv om all prat gikk på engelsk, forteller Helge Kristensen fra NROF avd. Kristiansand.

Husk å skifte sokker

Grunnleggende skitrening på «svenske NATO-plank» var en nødvendig øvelse – særlig for de britiske vennene – før det ble lagt ut på tur. Tjæren ble lagt på etter alle kunstens regler og deltagerne lærte hva som er fornuftig vinterbekledning og viktig å kunne om frost- og kuldeskader.

– Jeg følte at jeg var tilbake til Befalsskolen i Luftforsvaret og vintergrunnutdanningen vi fikk der, sier Helge Kristensen med et smil.

Hvor ofte bør man skifte sokker for eksempel? Det er viktig når man blir svett på beina slik at man ikke utvikler frostskader – tørre føtter er det beste. Korte pauser for å justere tøyet man har på seg, er også viktig. Tenning av bål ved hjelp av gnister og bruk av rødsprit­apparat (blant annet til å smelte snø) var nyttig kunnskap.

Kaldt, men lite snø

Etter tre dager kom den første overnattingen ute. Det var for lite snø til å grave snøhule og da ble det en grop i snøen til hver i stedet. 

– Det var godt å kunne fyre bål ved siden av soveposen når vi lå der. – 25 grader er kaldt, men med to lag svenske soveposer og et telt i bunnen, var det greit, hevder Helge. – Men, neste gang, hvis det blir noen, skal jeg huske å legge mer granbar under liggeunderlaget. 

Neste natt var det overnatting i svenske 12-mannstelt. Det var en varmere opplevelse og vedovnen varmet godt fra midt i teltet – selvfølgelig med fyringsvakt.

For kaldt for isbading

Svenske sikkerhetsbestemmelser satte dessverre en stopper for det noen så på som høydepunktet med kurset – nemlig isbading.
I håp om at temperaturen i luften skulle mildne noe, ble det ventet til slutten av kurset før det var mulig å få seg en dukkert i et friskt fjellvann. På fredagen var det «kun» -8 grader i luften og isbadingen ble gjennomført. 

– Vi ble inndelt i tomannslag og jeg følte meg trygg da jeg var i par med vår finske venn. Badingen ble instruksjonsmessig gjennomført og alle kalde tær ble sjekket av Odd (Odd Hjelen – norsk instruktør. Red anm.) i ei varm bandvogn. Det var obligatorisk å jogge 15 minutter etter badet for å få varme i kroppen, poengterer han.

Vinterbekledning før og nå

For 300 år siden forsøkte Karl XIIs hær å besette Trondheim. 10 000 soldater ble sendt på felttog mot Trøndelag i sommertøy. Karolinerne trodde at dette skulle gå raskt og at de straks var hjemme igjen. Nærmere 7000 soldater døde under felttoget. Lederen for museet i Østersund, Anders Hansson, fortalte godt om hvordan det tok generasjoner før befolkningstallet i Jämtland var tilbake til normalen. En massegrav med 600 soldater ble besøkt, med påfølgende ett minutts stillhet foran minnesteinen.

Årets kulturelle innslag kom fra en samekvinne som ga oss en god gjennomgang av samekultur, bekledning og nyttige tips. 

– Det var et svært interessant og lærerikt kurs. Det er bare å melde seg på hvis du er interessert i å trene på overlevelse under vinterforhold. Man bør ikke være redd for å fryse litt, men det var mulig å låne varm svensk bekledning for å unngå det. Den norske instruktør­en, Odd Hjelen, gjorde en flott innsats, og jeg tror ikke kurset hadde vært det samme uten ham, avslutter Helge. ■■■

Det er viktig å unngå forfrysninger. Tørre sokker og tørre føtter er derfor viktig. Foto: Jan Tingnert.
Det var for lite snø til å grave snøhuler, men en dyp grop i snøen fungerer også. Granbar, dobbel sovepose og riktig tøy gjør det mulig å sove ute i -25 grader. Foto: Jan Tingnert.