Yrkesoffiser er NROF-medlem

Knut Simen Skaret er oberst og nestkommanderende ved Hærens 
våpenskole (HVS) på Rena. Men selv om han er yrkesoffiser har han 
likevel valgt å være medlem av NROF siste seks år. Fordelene er mange, 
mener Skaret.

PP/ ROY THORVALDSEN

Knut Simen Skaret har valgt å være medlem av NROF selv om han er yrkesoffiser. Foto: Privat.

■■■ – Det var noen som tipset meg om at det var god aktivitet i avd. Midt-Troms. Jeg tjenestegjorde på Bardufoss frem til 2019. Så valgte jeg å stikke oppom en av kveldene de holdt på med skyting. Jeg syntes det var et veldig imponerende opplegg de hadde.

– De hadde etablert et lavterskeltilbud med alt fra reserveoffiserer langt over vernepliktig alder til unge grenaderer som var samlet rundt en aktivitet, og det var en veldig god sosial ramme rundt det.
– Jeg syntes dette var midt i blinken for hva en slik organisasjon kan bidra med, sier Skaret.
Er det ikke skyting nok i Forsvaret synes du?

– Jeg skal være litt forsiktig med å generalisere, men ressursknappheten i Forsvaret i dag medfører at personell som tjenestegjør i staber i svært liten grad har anledning til å vedlikeholde grunnleggende ferdigheter. Så du får faktisk større anledning til å skyte som NROF-medlem enn du gjør som yrkesoffiser?

– Ja det gjør jeg. I enkelte deler av systemet får man ikke utdelt våpen fordi det koster penger som må prioriteres til andre deler av virksomheten. Og selv om du får utlevert våpen er det ikke nødvendigvis ammunisjon tilgjengelig. I en slik situasjon er det selvfølgelig forståelig at ressursene rettes mot de som tjenestegjør i operative stillinger.

– Det er én dimensjon til som gjorde at jeg valgte å melde meg inn. Ved å ha flere aktive medlemmer får NROF en litt bedre økonomisk ramme. For eksempel: jo flere nivå 2-skyttere avdelingen har, jo mer penger får den tildelt. Her syntes jeg det var viktig å bidra. Har du nytte av andre deler av medlemskapet enn det som går på skyting og det sosiale rundt det?

– Jeg har ikke vært med på noen av disse større aktivitetene som patruljeløpet…men Pro Patria er et gode…et bra tidsskrift med en bra profil, som jeg liker å lese… og så tenker jeg at NROF har en viktig rolle i å ta vare på de som har valgt å slutte, ved å skape en arena der man gjennom et lavterskeltilbud kan holde kontakten. Vet du om andre yrkesoffiserer som er NROF-medlemmer?

– På Bardufoss var det faktisk veldig mange som var medlem i NROF avd. Midt-Troms, fra alle deler av systemet, både fra operative avdelinger, FLO Forsvarets logistikkorganisasjon, red.anm. og Heimevernet var det stadig tjenestegjørende offiserer som var med.

Fra Bagram, Afghanistan i 2003. Foto: Privat.

Vil du anbefale medlemskap i NROF til andre yrkesoffiserer som ennå ikke har tenkt den tanken?
– Ja, absolutt. Det er en god måte å forberede seg på for tiden etter Forsvaret. Og de som har valgt å slutte kan vedlikeholde grensesnittet mot tidligere arbeidsgiver i forhold til å få muligheten til fortsatt å tjenestegjøre, enten det er internasjonale operasjoner eller re-rekruttering tilbake i Forsvaret.

– En annen viktig dimensjon er at man kan bidra til det som er NROFs store fokus, å revitalisere reservistordningen. Vi har en debatt nå om hva NROF skal være i fremtiden og hvem som skal få være medlem, har du gjort deg noen tanker om det?

– Jeg tenker at det kan være en god ide å slippe til alle som har en plass i styrkestrukturen, fordi det bidrar til å sikre forståelsen av forsvarsevnen i landet vårt.
– I dag er det bare tolv prosent av årskullene som gjennomfører førstegangstjenesten, og derfor blir det flere og flere som ikke har noe forhold til Forsvaret i samfunnet. Da er det fornuftig å ta vare på alle som har forsvarsbakgrunn, enten det er førstegangstjenesten eller en karriere. De kan bli nyttige ambassadører for Forsvaret.

– Dette åpner også for å komme tilbake til Forsvaret etter å ha vært borte noen år. Mange av de som slutter etter førstegangstjeneste eller karriere tar seg utdanning som også er etterspurt i Forsvaret. De vil derfor være en viktig målgruppe å kunne rekruttere tilbake.

– Ved å inkludere disse i en organisasjon som for eksempel NROF vil Forsvaret i større grad kunne holde god kontakt med personellet. Reservistkorpset blir ytterligere en brønn å rekruttere fra. Forsvaret må tenke nytt om rekruttering, sier Skaret. ■■■

Knut Simen Skaret i fritt fall over Rena.
Foto: Privat.