Møter trusselen i nord:

Finnmark landforsvar rykker frem

Stortinget besluttet i 2018 å gjenopprette Finnmark landforsvar (FLF).
Bakgrunnen var en endret sikkerhetspolitisk situasjon, med behov for økt landmilitær tilstedeværelse i Finnmark. Avdelingen ble sist nedlagt i 1995.

PP/Lars Strøm, Oberstløytnant og seksjonssjef for organisasjonkontoret ved planavdelingen i hærstaben.

■■■ FLF vil bestå av tre avdelinger: Grensevakten på Høybuktmoen, en kavaleribataljon på Porsangmoen og HV-17 fra Heimevernet. I tillegg skal Hærens Våpenskole etablere en utdanningstropp på Porsangmoen, som leverer soldater til jegerkompaniet på Høybuktmoen. 

Etableringen av Finnmark land­forsvar startet i august i fjor, under ledelse av oberst Jørn Erik Berntsen. Stabens fremste oppgave er å understøtte selve etableringen av FLF lokalt, og å forestå enhetlig ledelse av Finnmark-avdelingenes innsats i fred, krise og krig. 

Videreutvikler grensevakten

Sjef Grensevakten er også i gang med å etablere jegerkompaniet på Høybuktmoen, og å videreutvikle grensevakten. Ansatte og den første utdanningstoppen med soldater ankom i august. 

Jegerkompaniet bygges opp trinnvis frem til den når full styrke. Sanitetstroppen får sine første ansatte i år, og Grensevakten for øvrig styrkes med økt vedlikeholdskapasitet. Grensevakten skal i fremtiden  utføre et større spekter av oppgaver i krise og krig enn det som er mulig med dagens organisasjon. 

Oppbyggingen av Kavalerieskadronen på Porsangmoen er også godt i gang, under ledelse av sjef
2. bataljon på Skjold. Eskadronen startet sin virksomhet nå i januar. 

Pansret oppklarings- og jegerkapasitet

I første omgang etableres en styrke på om lag 150 personer med både pansret oppklarings- og jegerkapasitet som ledd i etableringen av Kavaleribataljonen. Styrken skal være ferdig utviklet neste år, med en samlet stridsgruppe på om lag 200 personer. Full kavaleribataljon på om lag 400 personer, inkludert luftvern, planlegges etablert på Porsangmoen når nødvendig infrastruktur som garasjer, kvarter, kontorbygg og lignende er ferdig bygget innen 2025. 

HV-17 styrkes

Det er imidlertid ikke bare Hæren som skal videreutvikles. Også HV-17 skal tilføres nye kapasiteter. Til sammen gir dette sjef FLF oberst Jørn Erik Berntsen et godt utgangspunkt for å samordne førstelinjeforsvaret av Finnmark. 

Til sammen utgjør etableringen en vesentlig styrking av landmilitær tilstedeværelse og forsvarsevne av Finnmark. Og en sentral premiss for vellykket innsetting av øvrige nasjonale styrker. ■■■

Heimevernets innsatsstyrke Ida og Lyra under øvelse Joint Viking 2017. Foto: Hans Kristian Bergan/ Forsvaret.
De første 150 mannskapene i Finnmark landforsvar med pansret oppklarings- og jegerkapasitet var i januar på plass på Porsangmoen i Finnmark. Foto: Preben Aursand/ Forsvaret.
BV 206 på Porsangmoen militærleir. Foto: Preben Aursand/ Forsvaret

De første 150 mannskapene med pansret oppklarings- og jegerkapasitet var i januar på plass på Porsangmoen i Finnmark.

– Sommeren og høsten har gått med til å planlegge og gjøre klart til å ta i mot de første soldatene i den nye kavaleribataljonen, KAVESK 2. De er begynnelsen på den nye kavaleribataljonen som vil få navnet Porsanger bataljon, sier oberst og sjef for Finnmark landforsvar, Jørn Erik Berntsen. Like før jul ankom materiellet.

–Mannskapene er hentet fra de fleste avdelinger i Hæren, men hovedtyngden av soldatene kommer fra Brigade Nords 2. bataljon på Skjold og Kampeskadronen fra Rena. Opprettelsen er å betrakte som et dugnadsløft i Hæren, sier Berntsen. Den nye bataljonen på Porsangmoen er oppsatt med stormpanservognen CV90 som hovedmateriell. (Kilde: Forsvaret.no)